Gyereknevelés

Működő Gyereknevelés

Ki felelős a gyereknevelésért?

Gyakran előfordul, hogy a szülő a pedagógusra mutogat, a tanár pedig a szülőt hibáztatja a gyermek viselkedéséért. Kinek nagyobb a szerepe a gyereknevelésben? Szokásos az első reakció, hogy egyértelműen a család feladata a nevelés. Akkor az iskolában tényleg "csak" oktatás történik?

borito_to_1640x856.jpg

Sok szülő várta már, hogy a pedagógus csináljon valamit és sok-sok pedagógus is reménykedett abban, hogy a szülő majd cselekszik, mert úgy érzete, hogy neki magának már elfogytak a gyereknevelés eszközei, melyekkel változást tudna elérni a gyerek viselkedésében.

 

Gyereknevelés - Kié a felelősség?

 

Nincs abban semmi új, hogy a gyermeknevelés a szülő és a pedagógus vállán is nyugszik. Az arányokon viszont régóta vitatkoznak, ez amolyan vissza-visszatérő térő nézeteltérés.

Gyakran találkozunk vele, hogy a szülő úgy véli, hogy a tanárnak nagyobb a felelőssége az ő gyermeke viselkedéséért, a pedagógus viszont méltatlannak érzi, hogy túlzó arányban ráterheljék ezt a feladatot. Ebből a nézeteltérésből egy jó hosszú játszma alakul ki. A szülő és a pedagógus is százféle módon meg tudja indokolni, hogy gyermeknevelésben miért a másik felelőssége a nagyobb.

Néha a szülő bemegy szülői értekezletre és számon kéri a tanáron, hogy miért nem néz jobban a gyermek körmére. Ugyanitt a pedagógus az iránt érdeklődik, hogy mi folyik otthon, a családban, amiért "Gyurika" az utóbbi időben egyre agresszívabb az iskolában?

 

Osztható a nevelés felelőssége?

 

Ha felelősségen azt értjük, ahogyan a gyerekek hibáztatják egymást ("Te vagy a hibás!"), akkor erre a felelősségre kevesen vágynak. Amennyiben azt az értelmét nézzük, hogy aki felelősen viselkedik, az vállalja a cselekvés rá eső részének elvégzését, akkor mindjárt más a helyzet. Persze lehet az ember kényelmes, csak akkor kevésbé az ő vágyai szerint alakulnak a dolgok. Ne csodálkozzon a szülő, aki mindent a tanártól vár, ha a gyerek nem úgy viselkedik otthon és az iskolában, ahogyan a szülő szeretné. Szintén nem lehetnek illúziói annak a tanárnak, aki egyedül a szülőnek tudja be, ha a tanítvány deviáns viselkedést mutat az iskolában!

Van a nevelésben egy matematikai képtelenség: 100%+100%=100%.

 

Miről is van szó?

 

Arról, hogy a gyerek, a család, a pedagógus és az iskola is akkor jár jól, ha külön-külön a szülő és a pedagógus is úgy érzi, hogy 100% a felelőssége a gyerek nevelésében. Ezen azt értjük, hogy mindketten mindent megtesznek a gyerek szociális irányú fejlődése, céljai elérése, képességei növekedése érdekében, valamint azért hogy minél hasznosabb, integráltabb tagja legyen iskolai közösségének és családjának is, miközben megőrzi és kiteljesíti egyéniségét.

A képlet tehát körülbelül ezt jelenti: a szülő 100%-ban felelősségteljes hozzáállása a neveléshez, plusz a pedagógus 100%-os odaadó gondoskodása és legjobb tudásának felhasználása a nevelésben, egyenlő a gyermek lehető legjobb irányú és hatékonyságú, tehát 100%-os nevelésével. Ha valaki a matematika kedvéért inkább írna ide 200%-ot, hát tegye! A lényeg inkább azon van, hogy minél inkább másokra hárítjuk a felelősséget, nekünk magunknak annál kevesebb lesz az esélyünk arra, hogy érdemben és jó irányban hozzájáruljuk gyermekeink fejlődéséhez.

 

Szülő, gyerek, pedagógus - ki jár jól?

 

Lehetnek nézeteltérések a tanár és a szülő között, azonban éppen a gyerek érdekében érdemes hamar megtalálniuk a középutat, kompromisszumot, ha kell, mert a széthúzásnál, az ellentétes cselekvésnél nem sok rosszabbat tehetünk a gyerekkel. Eléggé összezavarhat egy gyereket, ha a szülő és a tanár teljesen ellentétesen "segítené" őt.

A lehető legrosszabb pedig, ha a gyereket akarják kijátszani a másik ellen. Ha a szülő becsmérli a tanárt a gyerek előtt, a tanár pedig rosszallóan beszél a szülőről a gyereknek, akkor a gyerek két erős és ellentétes vélemény között nehezen találja majd a helyes utat, ráadásul azt tanulja majd a felnőttek világából, hogy a konfliktusok feloldhatatlanok, aminek könnyen lehet az a végeredménye, hogy felnőttként akkor is konfrontatív viselkedést mutat majd, amikor békében is maradhatna.

A szülőnek nem a pedagógust kell legyőznie, és a tanárnak sem kell legyőznie a szülőt. Mindkettejüknek fontos a szerepe a gyerek nevelésében, sokkal inkább a gyerekre leselkedő veszélyeket kell legyőzni, ha egyáltalán "le kell győzni valamit". Mindhárman akkor járnak jól, ha a szülő és a tanár összehangolja tevékenységét, megbeszélik a rendkívüli helyzeteket és együtt találják meg az ilyenekből kivezető utat. Így a gyereknek nem kell egyik vagy másik oldalra állnia, és megmarad a szülő és a pedagógus tekintélye is, aminek az a gyakorlati haszna, hogy a gyerek két oldalról is elfogadhat segítséget, ami mégis csak kétszerese annak, mintha csak az egyikre hagyatkozhatna.

Még több a szerzőtől: Gyereknevelés

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerek-neveles.blog.hu/api/trackback/id/tr9715032598

Kivlov 2019.08.31. 19:35:08

Nevelni a szülőnek kell. Az iskola oktatási intézmény.

Benbe · http://www.benbe.hu 2019.08.31. 20:39:02

@Kivlov: Az iskola nevelési-oktatási intézmény, ahol nevelőtestület dolgozik.

Wildhunt 2019.08.31. 20:48:58

Ragozhatod ahogy akarod, a gyermek neveléséért meg kb minden tettéért nagykorúságáig a szülő felel, pont. Ha baja van az iskolával, lesz szíves ezt jelezni.

Leylandi 2019.08.31. 21:23:10

Nem a szülő és nem a pedagógus neveli a gyereket, hanem a társadalom, tágabban a világ. Ebből 30% szülő, 10 % iskola (az összes tanár, együtt) (azért csak ennyi, mert hiába nevelné rendre a tanár, ha nem engedik neki, PC okokból, meg anyagiakból - mára az iskola olyan lett, mint a bolt: mindig a vevőnek - aki itt a szülő, mert ő íratja be a gyereket, így "viszi oda" a pénzt, akkor is, ha az állam fizet - van igaza).

Az összes többi viszont a társadalom, a média, a környezet, nem utolsósorban a saját korosztály, illetve amit általában megengednek nekik. Nem véletlen, hogy ma már nincsenek Nemecsek Ernők, bár akkoriban még az igazmondás, hősiesség, jóság és rendszeretet volt a követendő példa, ma meg nem, helyette a valóságsó, a médiacelebség és az életrevalóság, csibészség, magyarul csalás. Legyél minél nagyobb bűnöző (bocs, Aurélió), deviánsabb (bocs, Miley), minél nagyobb hulladék (ne haragudj, Alekosz, tudjuk, a média csinált hőst belőled), akkor lesz nagy nézettséged=pénz.
Villanyszerelés? Nemá, Kirchhoff meg graetz-dióda?! Akkormá inkább csakanézését megajárását...
Szülő, meg tanár? Hagyjuk... Nyíljon már ki a szemünk!

2019.08.31. 22:08:49

Azt értem, hogy a tanároknak mindennel tele a hócsukája, nincs türelmük méga szülőkkel is küszködni, viszont szülői oldalról sokszor azt tapasztalják, hogy az iskola abszolút nem tekinti partnernek a szülőket, egyfajta buta beosztottként bánik velük, akivel szemben hatóságként videlkednek, nem ritkán fenyegetőznek, amolyan "majd én megmondom, mi legyen a véleményed" stílusban, ami nem viszi előre nagyon a dolgokat...

Leylandi 2019.08.31. 22:28:50

@croc: "az iskola abszolút nem tekinti partnernek a szülőket"

Melyiket?
Amelyik be- és feljelenti a tanárt koholt váddal, mert egyest mert adni az ő kis hercegnőjének, pedig ő olyan szép, hogy csakis okos lehet, vagy amelyik a tanárt megveri?

Mr. Bear 2019.09.01. 06:04:36

@Leylandi: csatlakozom. Így van. De próbálkozunk, szülőként meg tanárként is.

midnight coder 2019.09.01. 06:55:26

Épeszû ember ma nem áll pedagógusnak.

enrikokaruszo 2019.09.01. 07:19:25

@midnight coder: kezdőfizuért már én se tenném:)

gabardin 2019.09.01. 07:28:14

Szerintem nagy kérdés az is, hogy melyik életszakaszban
1-3 évig a család (de egyes esetekben már itt átveszi a TV, a net a nevelés egy részét)
ovis korban a család mellé belép az óvodapedagógus
aztán kamasz korig a család és pedagógus nevel
kamasz korban a gyermek eltávolodik a szülőtől, marad a jó pedagógus, egyéb felnőtt, kortárs csoport hatása (ha a kamasz korig jól csinálta a szülő, akkor később visszatér hozzá a gyerek)
de végig ott ficeg a TV és a net

enrikokaruszo 2019.09.01. 08:02:56

@gabardin: a srácok nem igazán TV-znek már....de, összefoglalva, igen, az egész világ hat rájuk, és a kortárs csoportokban átgyúrják az egész masszát, ahogy az mindig is volt

gabardin 2019.09.01. 08:15:49

@enrikokaruszo: TV csatorna által gyártott tartalom? VV, Édes élet, Berki stb Marvel univerzum, SW stb, csodás álomvilág, Insta élet
egyébiránt, nagyon sok helyen még mindig a TV a bébicsősz, esetleg anya(apa) telefonja
de egyértelmű, nem rendelkezem adatokkal, csak nyitott szemmel járok

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.01. 08:40:53

mint mindenert szemelyesen Orbant terheli a felelosseg....

egyebkent 10bol ketto normalis tanar van kb. a tobbi frusztralt, vagy eppen cezaromanias idiota. unja es utalja amit csinal, de mivel semmirevalo nem tud valtani, igy a gyereken veri le sajat koszvadt kudarcos eletet.
a maradek ketto szereti amit csinal es at tudja adni a tudast.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.01. 08:43:48

@Wildhunt: ha nem toltene el 10 orat a suliban kotelezo jelleggel, akkor ez igaz lenne.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.01. 08:46:02

@croc: az iskolarendszer 100 eve arra valo hogy megtorje a gyereket es engedelmes rabszolgat gyartson akit az állam, vagy valamelyik kocsog rabszolgatarto tud majd hasznalni....

Kivlov 2019.09.01. 08:51:57

@Benbe:
Aha.
Ha nevelési intezmény is, akkor az agyhalott szülőknek nem kéne hőbörögve a tanárra támadni, amikor az kicsit komolyabban elkezdi fegyelmezni a neveletlen külyköket.

enrikokaruszo 2019.09.01. 08:53:16

@gabardin: naponta beszélgetek gyerekekkel
az említett tartalmakra rákeresnek neten, ha valami menőséget hallottak róla, de nem ragadnak a tévé elé, egyszerűen nem foglalkoznak semmivel egyhuzamban ennyi időt

enrikokaruszo 2019.09.01. 08:56:23

@FILTOL: szerencsére rajtad nem fogott ki az iskolarendszer
kevés embernek sikerül abban az állapotban megőrizni az agyát, ahogy született, respect:)

Ekrü 2019.09.01. 09:14:11

@Jankove: @gabardin: A TV-re ,internetre fogni a dolgot nem más mit a felelősség áthárítása.Egyik szülő fejéhez sem tartanak pisztolyt,hogy a gyermeke reggeltől estig a TV előtt üljön,és nézze a nem neki való műsorokat,vagy a telefonját nyomkodja.(Egyáltalán minek egy gyermeknek drága okostelefon?)Az ilyen szülő az nem nevel hanem ezeket az eszközöket használja arra,hogy neki ne kelljen foglalkozni a gyerekkel.

enrikokaruszo 2019.09.01. 09:21:29

@Ekrü: azért ne feledkezz el a kortárs csoport nyomásáról...ilyenkor a merev tiltás rosszabb hosszú távon...meg kell beszélni, mikor, mit, mennyit, és az életkort figyelembe venni, természetesen...a legkisebb 10 éves nálunk, és időnként engedjük a játékot, mert sok osztálytársának már van saját okosteló...rá kell nézni, mit csinál, és az időtartamot megegyezéssel korlátozni...nem vonulhatok ki a vadonba, ez van:)

midnight coder 2019.09.01. 09:21:52

@FILTOL: Bezzeg azokban az országokban, ahol nincs ilyen iskolarendszer ami megtörje a gyerekek akaratát és engedelmes rabszolgát csináljon belõlük, milyen baromi jól élnek. Ott van Pl. Afrika nagy része.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.01. 09:22:22

@enrikokaruszo: szuper. akkor neked nyilvan sokkal jobb tapasztalataid vannak a peda tarsaidrol. nekem nem. videki elitnek hazudott gimnaziumba jart a gyerekem. szerencsere valtott mar. embertelen gyár 800 gyerekkel es tapasztalatom a kedves pedákrol lasd fent. 10bol ketto ember. a stilus pedig a tiéd..lekezelő es a lenyegrol nem beszélő, az elől kitérő, magat nagyon viccesnek hivő...
köszi h felelevenitetted...

Ekrü 2019.09.01. 09:26:12

@enrikokaruszo: Amit leírtál azt nem más ,mint önigazolás,hogy miért is engeded.De végezetül ez a TE döntésed,neked kéne vállalnod érte a felelősséget és nem pedig álszent módon a TV-t meg az internetet hibáztatni.

enrikokaruszo 2019.09.01. 09:26:52

@FILTOL: berúgod az ajtót, aztán panaszkodsz, ha nyakon csap valaki...nekem te ne tarts előadást emberi minőségről ezek után öcsisajt:)

enrikokaruszo 2019.09.01. 09:30:04

@Ekrü: nem is hibáztattam, az másvalaki volt...lehet ezeket az eszközöket normális dolgokra használni, ez a beszélgetés is az, szerintem

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.01. 09:32:37

@enrikokaruszo: nyakon csaptál? valoban?
röhögnöm kell. leirtam a tapasztalatom a pedák tobbsegerol...de TE nyilvan a masik csoportba tartozol.

midnight coder 2019.09.01. 09:33:52

@enrikokaruszo: Nem csak a fizu szar ott, de a munkakörülmények is, Pl. olyan hogy légkondi csak a KLIK-nél van, az iskolák általában véve többnyire erõsen nyomortanya jellegûek, a rohadó padlót és a 40 éves bútorokat nemigen kompenzálja a falakra feltett, a pedagógusok által sajátkezűleg (és többnyire saját pénzbõl, saját eszközzel) eszkábált dekoráció. Az informatikai háttér vicc. Ráadásul egy rakás roppant öntudatos szülõ aki meg van gyõzõdve arról hogy jobban ért a tanításhoz mint a pedagógus, és nem hiszi el, hogy ez is egy szakma. Pedagógusnak menni max. a Kádár rendszerben volt még jó ötlet, ahol egyrészt a szülõk és a gyerekek még messze nem voltak ennyire öntudatosak, másrészt ott a sokkal több szabadidõ még valamennyire kompenzálta a szar fizetést. Plusz, akkoriban még a normálisak közé nem való gyerekeket szépen elküldték a kisegítõ iskolákba, és a 30 gyerek mellett nem kötötte le a pedagógus figyelmének a 80%-át az az egy-kettõ akinek nem a normálisak között lett volna a helye.

Ekrü 2019.09.01. 09:37:02

@enrikokaruszo: Nem is neked írtam az első hozzászólásomat,az más valaki volt... :))) A bajom igazából amúgy csak azzal van,mikor a szülő leülteti a gyermeket a TV meg az okostelefon elé,mert lám akkor milyen jól "elvan" (értsd:nem kell vele foglalkozni),azt utána elkezd panaszkodni meg áthárítani a felelősséget.

midnight coder 2019.09.01. 09:44:02

@FILTOL: Érdekes, nekem az iskolába járás során soha nem törték össze a személyiségemet. Jó, én magam is rabszolga vagyok, mert dolgozom és nem büszke, szabad szellemû segílykés vagy rablógyilkos.

enrikokaruszo 2019.09.01. 09:47:12

@midnight coder: nézd, nem egyeznek sok ponton a tapasztalataink, de kinyilatkoztatás ellen kinyilatkoztatás nem sokat lendítene a beszélgetésen...több pénz kellene az oktatásba, de azt nem állíthatom, hogy sehol semmi javulás nincsen..nálunk tavaly került projektor, vászon minden terembe, laptopok, tabletek felvehetők. (én sajátot használok)...volnának még elképzeléseim, de azt nem szerettem soha, ha valaki sóhajtozik, mi, mennyire rossz, de marad, mert tulajdonképpen kényelmesebb mint másutt kipróbálni magát....vannak ezek a síró-rívó kollégák,(kolléganők, zömmel),akik sose csináltak mást

Bűnös 2019.09.01. 09:55:45

Fasza semmitmondó cikk az állásfoglalás teljes elsunnyogásával.

Én kimondom: elsősorban a szülő felelős. Mire a gyerek iskolába kerül eltelt 6 év. Ha a szülő nem boldogul 1-2-3 gyerekkel, akkor miért várja el a pedagógustól, hogy megtegye ezt 30-cal?
Aztán jön a felső tagozat és game over. Komolyan azt várják, hogy 1-1 tanár heti 2-3 órában a tananyag mellett még nevelje is meg a kölküket? Vagy talán a heti 1 osztályfőnöki órában kéne?

Wildhunt 2019.09.01. 10:02:04

@FILTOL: így is igaz. Tán mintát meg útmutatást kéne neki adni, tanulni vele, esetleg megbeszélni miben megy szembe a valóság azzal, amit tanítanak neki. Nem pedig lerakni a tablet elé, meg ordibálni hogy ménincsmegaházi.

kolompar lole 1116 2019.09.01. 10:41:09

Szerintem senki se felelős, ezt dobta a gép, nincs mit tenni...

MEDVE1978 2019.09.01. 11:29:13

@Bűnös:

Én értem, hogy a nevelés és az oktatás összefügg, de azért két elkülönülő cél. Az iskolától én inkább azt várnám, hogy tanítsa meg olvasni-írni-számolni a gyereket, utána meg azt mutassa meg, hogyan tud újabb információkhoz jutni és azokat elsajátítani.
Nem azt, hogy helyettem nevelje a gyereket. Erkölcsi mércét, értékeket nem az iskolának kell tanítania szerintem, hanem elsősorban a szülőknek...

pazzzy 2019.09.01. 11:57:48

Szerintem van egy érzékeny igény-kapacitás egyensúly, amit sokszor nem szeretnek tekintetbe venni. Megváltoztak az igények, szerintem nagyon helyesen. Már nem csak az számít, hogy valahogy felnőjön a gyerek, hanem az is, hogy boldog legyen. Éppen ezért a régi 8-10 gyerekes családok már nem olyan divatosak, az anyák csak annyi babát vállalnak, amennyit tisztességesen el tudnak látni. Gyakorló pedagógusként mondom, hogy az individualizált oktatás, a csoportfeladatok... stb. kb 20 főig kivitelezhető. 30 gyereknél már annyira megerőltető tartani a gyeplőt, hogy az egyéni igényekre már nem tudok figyelni. Nem véletlen, hogy cégeknél sem túl gyakoriak, (mivel nem túl hatékonyak!) a 30 fős trainingek. Nagyon szívesen vállalnék nagyobb részt a nevelésben, ha nem lenne ilyen sok "gyerekem".

muv 2019.09.01. 12:17:04

@Leylandi: allam nem fizet. az allam szerepe az ado ujraosztasa.

muv 2019.09.01. 12:18:14

@midnight coder: " Ráadásul egy rakás roppant öntudatos szülõ aki meg van gyõzõdve arról hogy jobban ért a tanításhoz mint a pedagógus, és nem hiszi el, hogy ez is egy szakma."
latom te is ezek koze tartozol, amikor megmondanad, hogy ki keruljon kisegitobe es ki a normal osztalyba!

Ekrü 2019.09.01. 13:28:07

@MEDVE1978:
" (a játszótéren dobáltunk célba kis fadarabokkal, senki sem sérült meg) "-Az,hogy szerencsére nem sérült meg senki,az nem garancia arra ,hogy legközelebb sem fog.Márpedig ha Jutka néni nem lép fel keményen ellenne,akkor bizony mások is követik a példátokat persze rátok hivatkozva.Hisz ha nektek lehetett nekik is szabad.Szerinted ha ha ilyen esetben baj van kit vesznek elő?Úgy gondolom felnőttként ezt már nem nehéz belátni...
"apám egy rajz házifeladatot készített el helyettem, amit a tanárnő hármasra értékelt... "-Szóval csaltatok ,hülyének néztétek a tanárt és utána még sérelmeztétek a kapott jegyet.Tényleg erre tanított az apád?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.09.01. 14:51:53

Egyértelműen a szülő feladata a nevelés. A pedagógusnak sem ideje, sem energiája nincs ezzel foglalkozni – azokat elveszi az oktatás. A nevelés ráadásul többek között bizalmi viszony is, amit a szülő értelemszerűen sokkal jobban meg tud adni.

Manapság a gond akkor van, ha a szülő a mindenhol sulykolt, liberális módot választja a nevelésre, azaz nem nevel. Mer' majd a világ, meg a ziskola... Aztán a gyerek meg csodálkozik, amikor szembe jőve pofánvágja az Élet.

gabardin 2019.09.01. 15:00:37

@enrikokaruszo: itt megint felmerül, hogy melyik életszakaszban...
beszéltem szülővel, aki büszkén mesélte, hogy milyen ügyes a 9 hónapos gyereke, mert lerakja a tv elé és tök jól elfoglalja magát

gabardin 2019.09.01. 15:03:36

@Ekrü: azt hiszem egyetértünk, én úgy gondolom, hogy bizonyos életkor alatt ártalmas a TV és net a gyermeknek

enrikokaruszo 2019.09.01. 15:30:49

@gabardin: a készen kapott élmény blokkolja a saját fantáziát, én 10 éves korig legalább nagyon korlátoznám a filmeket, játékokat....közben meg kapja a gyerek az infókat a világból, hogy a Zolika már látta a nemtommit, meg a Barnusnak van izéje, és egy idő után lazítani kell, mert meg lesz győződve, hogy neki szar az élete, és a többi kölök kiközösíti, hiába megy oda azzal, hogy apával meg anyával kirándultunk meg társasoztunk és dejóvolt.

Jega 2019.09.01. 18:44:54

A szülő nevel. A pedagógus oktat. A jó példa adása mindkettőjüké.

exterminador 2019.09.01. 21:01:03

@FILTOL: ebben van valami, hasonló tapasztalatokat szereztem a középiskolában én is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.02. 05:27:26

A szülő dolga a nevelés.

Az iskola az állam intézménye, így eleve lassú, lassan követi a változásokat, s ritkán képes valós értékeket átadni. Eleve az iskola az a tanár a gyakorlatban, azaz egy alkalmazott, aki ritkán képes több lenni másnál.

Mint futóhomokra épült intézmény az iskola eleve nem rendelkezik beszámítható értékrenddel, hiszen mindig követi az éppen aktuális divatot, bár szerencsére lassan - ez itt a lassúság pozitív oldala.

Amikor még voltak iskoláskorú gyerekeim, igyekeztem őket arra tanítani, sose higgyenek az iskolának, a tanárnak, legyenek szkeptikusak. Egyrészt mert a tanár ritkán kiváló szakember saját területén, magyarul: hülyeségeket tanít, másrészt mert az éppen hatalmi politika az iskolát fontos propagandaeszköznek tekinti. Így pl. sikerült semlegesítenem az iskolai homokpropagandát, bár az ő iskolájukban ez éppen minimális volt, de így is elmondtuk, nem igaz, hogy a homokosok egyenrangúak velünk, nem igaz, hogy mások, s nem igaz, hogy hanyat kell esni a másság előtt.

2019.09.02. 09:30:11

@MEDVE1978: "Erkölcsi mércét, értékeket nem az iskolának kell tanítania szerintem, hanem elsősorban a szülőknek... "

Az erkölcsi mérce sajnos nem tanítandó, hanem társadalmilag beállított fix mérték. Ez a léc ma igen alacsonyan van, tisztán érezhető hogy lopni csalni hazudni bűnözni manapság kevés kockázattal járó dolog, (bűnözők valahogy mindig megússzák, vagy nevetséges büntetéseket kapnak, a fehérgallérosok érinthetetlenek, és a korrupció soha nem látott mértékű) Aki ebben a közegben szabályok szerint próbál élni, rögtön megkapja a társadalmi billogot (a balek), aki szabályokat próbálja másokkal is betarttatni (önkéntes rendőr, önbíráskodó) szintén megvetett, büntetendő entitás. Nehéz úgy erkölcsöt nevelni a gyerekbe, amikor mindenki szembe jön a pályán.
süti beállítások módosítása